Потрібна допомога? Пишіть: [email protected]

Пожертвування
28 чер
0

«Конституція для всіх: і великих, і малих»

27 червня 2023 року о 13:30 відбулась пресконференція на тему: «Підсумки ІІ Всеукраїнського конкурсу із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих».
Формат заходу – офлайн (зала 2 ) Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Право-освітній рух «Конституція для всіх: і великих, і малих» започатковано у 2016 році як флешмоб Асоціації розвитку суддівського самоврядування до дня Конституції. У 2022 році АРССУ об’єднала зусилля з Національною бібліотекою для дітей і конкурс набув значення Всеукраїнського. У першому конкурсі надійшло понад 1000 індивідуальних робіт.

З 2022 року БО БФ «Здорове дитинство без меж» разом з освітянською спільнотою - учасницями проєкту «Жінка, що виховує націю» та організаторами молодіжного культурно – просвітницького руху Всеукраїнська громадська ініціатива «Амбасадор Дитинства» на чолі з «Зірковим десантом»,
за особистої підтримки віце-президентки БО БФ «Здорове дитинство без меж» Тетяни Репеде - стали успішними партнерами в сприянні популяризації проєкту та реалізаціі основних цілей Всеукраїнського право-освітнього руху «Конституція для всіх».

З 27 лютого по 28 червня 2023 року проведено ІІ Всеукраїнський конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих». Мета конкурсу — популяризація Конституції України; формування у дітей правового світогляду та правової культури; розвиток громадянської освіченості.

За задумом авторів, для популяризації Конституції кожна дитина повинна отримати у подарунок свій примірник «Конституції для всіх». Конституція України – головна книга громадянина і повинна бути у кожній оселі. Однак поки що право-освітній рух не має державної підтримки і фінансується переважно коштом авторів.

Конкурсним завданням було створення колективного відеоролику-презентації, на якому колектив дітей (в т.ч. класи) дітей молодшого та середнього шкільного віку від 6 до 12 років декламує статті книжки «Конституція для всіх: і великих, і малих» (автор - Володимир Читай, художник - Ірина Шаганян).

Усього надійшло 377 відеороликів, надісланих з усіх регіонів України. Спеціалізованими бібліотеками для дітей підготовлено 67 відеочитань, обласною бібліотекою для юнацтва — 2, бібліотеками-філіями публічних бібліотек — 176, закладами освіти — 104, з них 7 відео від закладів дошкільної освіти, 16 відео від Дитячих театральних студій Центрів культури і дозвілля. 12 відео не відповідають умовам конкурсу. Отже на розгляд журі представлено 365 відеороликів.

Обласними бібліотеками для дітей підготовлено 6 відео: Житомирською ОБДЮ — 1, Львівською, Рівненською та Тернопільською ОБД по 1 відео, Сумською ОБД — 2. Вінницька обласна бібліотека для юнацтва представила 2 відео. ЦБ Криворізької міської дитячої бібліотеки — 1.

Найбільше спеціалізованих бібліотек для дітей взяли участь у Кіровоградській обл. — 11 та Хмельницькій обл. — 8. Жодної дитячої бібліотеки не доєдналися з Донецької, Запорізької, Київської, Миколаївської, Херсонської обл. та м. Київ.

Найбільше бібліотек-філій публічних бібліотек територіальних громад взяли участь у Одеській обл. — 33, Хмельницькій обл. — 30,Чернівецькій обл. — 18, Полтавській —18, Харківській обл. — 21.

Не брали участь бібліотеки-філії Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Черкаської обл. та жодна бібліотека м. Києва.

Найактивнішими виявилися:
Хмельницька обл. — 53 відео
Полтавська обл. — 41 відео
Одеська обл. — 38 відео
Кіровоградська обл. — 33 відео
Харківська обл. — 30 відео

Найменше брали участь у конкурсі:
Херсонська обл. — 1
Донецька обл. — 2
Київська обл. — 3

Усього конкурс об’єднав майже 3000 учасників-дітей.

ІІ Всеукраїнський конкурс із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих» завдяки переформатуванню та удосконаленню умов участі став значно популярнішим та всеохопним. До конкурсу долучилося 245 спеціалізованих бібліотек України для дітей з усіх регіонів, а число дітей-читачів, які стали героями правових відеороликів, зросло порівняно з 2022 роком майже втричі.

За підтримки МЗС України та закордонних спільнот українців «Уроки Конституції» проведено у Грузії, Франції та Іспанії.
Найбільш активним популяризатором «Конституції для всіх» в освітньому середовищі стала Тетяна Єрмак , директор НВК № 157 (м. Київ).
З усіма роботами конкурсу та списком переможців можна ознайомитися на сторінці «Конституція для всіх: і великих, і малих» у Фейсбуці та на You-tube.

ПЕРЕМОЖЦІ ІІ Всеукраїнського онлайн-конкурсу із правового просвітництва «Конституція для всіх: і великих, і малих»

1. НОМІНАЦІЯ «ВИБІР ГЛЯДАЧА»

Гадяцький профільний ліцей імені Т. Г. Шевченка Полтавської обласної ради - «Зірка ютюбу»

2. НОМІНАЦІЯ «ЗІРКА ФЕЙСБУКУ»

Клуб вмілих і допитливих «Чарівна скриня» Лубенської міської бібліотеки для дітей (Полтавська обл.)

3. НОМІНАЦІЯ «НАЙБІЛЬШ ДИВЛЕНЕ»

Бібліотека філія села Велика Яблунька (Волинська обл.)

Вітаємо Переможців!

Посилання на відео конференцію


Приймали участь: Татьяна Репеде, ToonDrive